tiistai 24. helmikuuta 2015

Portfolio: Koristemaalaus

Aloitin koristemaalauksen tekemisen jo kesällä 2014, mutta monien projektien ja työharjoittelujaksojen takia sain sen vasta hiljattain valmiiksi. Idea koristemaalauksen kuvaan tuli tästä:


Eli siis tatuoinnistani, jonka otin Thaimaassa vuonna 2013. Alkuperäisen kuvan suunnittelija on pin up -taiteilija Micheline Pitt. Kuvasta innostuneena halusin tehdä siitä koristemaalauksenkin, kun pelkkä kuva ihossa ei riittänyt. :)

Ensin tulostin kuvan paperille, josta jäljensin ääriviivat piirtoheitinkalvolle tussilla.


Tämän jälkeen heijastin kuvan piirtoheittimellä koulumme raksa-, remontti-, muuraus- ja maalarinaisten pukuhuoneen seinään (tästä kuva kadonnut bittiavaruuteen). Jäljensin ääriviivat seinään lyijykynällä, jonka jälkeen alkoikin itse urakka.


Työvälineitä

Ääriviivat maalattu erittäin pienellä siveltimellä ja hyvin vakaalla kädellä.

Ääriviivojen jälkeen alkoi hauskin osuus: värittäminen!


Koska kuvassa oli hyvin montaa eri väriä ja niiden eri sävyjä, täytyi minun sekoittaa sävyjä myöskin itse. Hiusten maalaamisessa käytin kahta eri pinkin sävyä ja valkoista, joista sekoitin silmämääräisesti mallikuvan mukaiset sävyt. Maalit olivat sävytettyjä vesiliukoisia seinämaaleja, ja loppujen lopuksi niiden menekki oli hyvin vähäinen.



Isoin työ takana! 
Yksityiskohtia, kehyksiä, ja sablonimaalauksia vaille valmis!

Koska rakennusten koristemaalauksen tutkintosuoritukseen kuuluu maalaamisen taitaminen teippaamisen avulla sekä sablonimaalaus, tein sellaiset tähän kuvaan. Mittasin teippien paikan tarkasti seinien reunoista ja teippasin maalarinteipillä viivojen paikat. Painoin maalarinteipin lujasti kiinni, jottei sen alle pääse maalia. Maalasin teippien sisäpuolen mustalla maalilla hieman isommalla siveltimellä.

Ja näin syntyi kehyksistään hieman ulos tuleva merirosvonainen!

Vielä loppusilaus ja yksityiskohtien lisääminen sekä pilkunviilaus...ai niin, ja ne sablonit! Luonnostelin sablonan ensin paperille, josta sen jäljensin piirtoheitinkalvolle. Leikkasin sablonan terävällä pienellä katkoteräveitsellä irti. Kiinnitin sablonan kohdilleen maalaukseen maalarinteipillä, ja tuputtelin vaahtomuovitöpöttimellä maalia pieni määrä kerrallaan sablonan päälle. Irrotin sablonan heti, kun maalaus oli valmis.






Kuvan maalaaminen oli haastavaa, mutta mielekästä puuhaa. En ole koskaan aiemmin maalannut oikeastaan mitään koristeellista, joten siihenkin nähden olen lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen. Kuvasta tuli parempi kuin osasin olettaa. Harmittaa vain, että se jää nyt koulun seinää koristamaan, eikä omaa seinääni.

maanantai 23. helmikuuta 2015

Portfolio: Kodinhoitohuoneen uusiminen

Toisella työharjoittelujaksolla viimeinen työmaani sijaitsi samalla asiakkaalla, jolle laatoitin keittiön välitilan. Tällä kertaa vuorossa olivat sisärakennustyöt alakerrassa sijtaisevassa kodinhoitohuoneessa/varastossa. Varasto ja khh sijaitsivat siis vierekkäin oleskeluhuoneen perällä. Tässä hieman lähtötilannekuvia.



Tässä näkyvä ovi vie ulos. 


Tämän päätyseinän takana on siis pieni varasto. Vasemmalla näkyvä ovi vie oleskelutilaan.
 Ensimmäisenä hommana pääsin toteuttamaan itseäni ja irrottamaan laattoja seinistä, lattiasta ja koteloinnista. Lattiassa laatat eivät juurikaan olleet kiinni, seinässä laastia oli käytetty sitten senkin edestä.




Ulko-oven viereinen päätyseinä koki laattojen poistossa niin pahoja vauroita, että sen kipsilevy täytyi poistaa kokonaan ja korvata uudella. Myös betoniseinän jatkeelta poistettiin kipsilevy. 



Seuraavat kuvat ovat havainnointeja väliseinän purkutöistä, niin paljon kuin niistä kuvia ehti työn touhussa ottamaan. 



Tässä kuvassa on jo poistettu varaston ovi ja väliseinä khh:n ja varaston väliltä on purettu. 
Hallittu kaaos. Kaikki tarpeeton purettu myöskin oleskelutilan puoleiselta seinustalta. 

 Nyt kun seinää oli purettu oikein urakalla, jäivät katon rajassa kulkevat putket häiritsevästi näkyviin. Jo olemassa olevien koolausten mukaan tehtiin ja jatkettiin kotelointia pitkän seinän suuntaisesti, ja huoneen poikki kulkevien putkien ympärille rakennettiin kotelo. 

Koolaukset kattoon kiinnitettynä. 

Kattokoolaukset mitattiin niin, että kipsilevy tulisi menemään hyvin läheltä putkia.

Vaakakoolauksiin ruuvattiin pystykoolaukset, joihin alimmainen kipsilevy saataisiin
kiinnitettyä. 

Koteloinnin levytystä. 


Koskat putket menivät hieman viistoon, täytyi kotelokin tehdä kaksiosaiseksi ja samannäköiseksi
kuin toinen huoneessa oleva kotelo. 

Valmis kotelo! 
Toisen koteloinnin tekeminen oli hieman haasteellisempaa. Koska kyseessä on vanha talo, jonka timpuri aikoinaan ei ole paljoa vatupassia tarvinnut, on jokainen seinä ja katto hieman vino johonkin suuntaan. Tein koolaukset kotelointiin pariinkin kertaan, jotta sain sen menemään jonkin mukaisesti suoraan. 




Koolausten tekemisen jälkeen paneloin vanhoilla paneeleilla sekä uudet että vanhat koolaukset. 


Listoitin koteloinnit leveällä kulmalistalla. 





Kotelointien valmistumisen jälkeen piti vielä paneloida entisen varaston katto. Tein ensin koolaukset kattoon, ja sahasin paneelit sopivan mittaisiksi. Kiinnitin paneelit koolauksiin sähkönaulaimella. Lampun kohdalla sahasin paneelit pienellä monitoimikoneella. 






Tässä vielä kuvia sen jälkeen, ku koteloinnit ja katto oli maalattu valkoiseksi sekä kipsilevykotelointi päällystetty tasoitetapetilla.