maanantai 15. joulukuuta 2014

Portfolio: Olohuoneen sisustussuunnitelma ja toteutus

Kolmas työmaani oli tuttuni olohuone Hämeenkyrössä, jonne sain tehdä sisustussuunnitelman ja toteuttaa sen.

Suunnitelman tekemisen aloitin käymällä asiakkaan kotona kartoittamassa nykytilanteen ja asiakkaan toiveet. Otin myös jonkin verran mittoja ja ehdotin asiakkaalle jo tässä vaiheessa myös omia ideoitani.

Tässä kuvia tyylistä, jota olohuoneeseen olin hakemassa.



Ja tässä värimaailmaa


Tummaa ruskeaa, vaaleat seinät, lisäksi tehosteväriksi valitsimme petroolin sinisen

Tässä kuva pohjapiirustuksesta, jonka tein Floorplanner-suunnitteluohjelmalla.


Asiakkaan hyväksyttyä tunnelmakuvat aloitin suunnitelmien teon ja kalusteiden ym. valitsemisen. Uusi sohva löytyi kirpputorilta ja se löysi paikkansa olohuoneesta jo ennen maalaustöiden aloittamista. 



Kävimme asiakkaan kanssa yhdessä valitsemassa seinien värin tultuamme siihen tulokseen, että niistä tulee kaksiväriset. Ostimme maalit ja pääsin maalaamaan. 

Tässä kuva lähtötilanteesta. Seinissä oli siis vaaleansiniseksi maalattu lasikuitutapetti. 







Ja tässä valmista pintaa. Seinien alaosa maalattiin Tikkurilan sävyllä L487 Kontiainen ja yläosa V484 Ajopuulla. 



Seinät maalattiin suoraan laiskuitutapetin päälle ja molemmat sävyt maalattiin kahteen kertaan. 


Tv-tasoksi hankittiin kirpputorilta kahvipaketin hinnalla vaalea taso, joka oli kooltaan sopiva, mutta väriltään se ei uuteen olohuoneeseen sopinut. Päätimme päällystää sen dc-fix -kontaktimuovilla samanväriseksi kuin dvd-hyllyt. Sävy dc-fixissä on tumma pähkinäpuu. Irrotin myös yksinäisen lasioven.


IKEAsta haettiin olohuoneeseen verhot, koristetyyny, verhotanko ja kattovalaisin. Nämä valikoituivat tähän olohuoneeseen.






Koska seinät olivat kaksiväriset, värin vaihtumiskohtaan laitettiin 60mm leveä valkoinen koristelista. 



Lampun asentamisessa tuli ongelmia ihan viime hetkellä, joten se jäi asentamatta, mutta asennetaan myöhemmin. Myös matto, jalkavalaisin ja kahvipöytä jäivät taloudellisista syistä hankkimatta. Tässä kuitenkin lopputuloksesta kuvia. 







sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Portfolio - Laminaatin asennus

Välitilan laatoituksen jälkeen pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni asentamaan laminaattia. Työmaa sijaitsi Tampereen Tammelassa kerrostalokaksiossa. Työtä tekemään tuli kanssani neljä muuta opiskelijaa.
Ensimmäinen päivä meni vähän opetellessa asennusta, mutta onneksi kaksi opiskelijaa olivat entisiä parkettialan ammattilaisia, joten me muut olimme hyvässä opissa. Minä valitsin omaksi työmaakseni vaatehuoneen.

Alkumetreillä. Seinän ja laminaatin välissä on kiiloina käytetty mosaiikkiparkettia antamaan elämisvaraa. 


Laminaatin leikkaamista laminaattileikkurilla.
Tähän asti pääsin ensimmäisenä päivänä. 

Kun laminaatti oli asennettu kauttaaltaan koko huoneeseen, asensin varjolistat, jotka kiinnitettiin viimeistelynaulaimella.





Listat sahattiin käsikäyttöisellä jiirisahalla jiiriin ja se aiheutti pienessä kulmassa epätoivon hetkiä... 


...mutta vaikeuksien kautta voittoon ja valmista tuli! 




lauantai 22. marraskuuta 2014

Portfolio: Keittiön välitilan laatoitus

Sille seinustalle, jossa on vesihana, tehtiin vedeneristys. Keittiön välitilassa vedeneristys ei ole pakollinen, mutta sen voi halutessaan tehdä, ja kannattaakin. Aloitin vedeneristystyöt levittämällä mitoitetulle alueelle kosteussulkuliuosta patteritelalla ja sen kuivuttua Pukkilan vedeneristysmassan kahteen kertaan. Kulmiin laitoin kangasvahvikkeet. Myös toiselle seinustalle levitin kosteussulkua. Muuriseinään kahteen kertaan, ensin vedellä lantrattuna ja sen jälkeen raakana.



Valmis vedeneristys, jonka tarkkaan katsoessa näkee pienehkön kaaoksen takaa. 

Sitten ei muuta kuin laatoittamaan! Laatoiksi asiakas oli valinnut suurehkon, kohokuviollisen ja aaltoreunaisen laatan. Laatat kiinnitettiin Kiilto Kerafix kaakeliliimalla, joten pääsin aika helpolla, kun ei tarvinnut alkaa itse sekoittamaan laastia. Aloitin laatoituksen vasemmanpuoleiselta seinältä.

Laatat kiinnitettiin puskuun, eli saumoja ei juurikaan jätetty. 

Tämän kuvan tarkoituksena on näyttää, miten laatat asettuivat limittäin kulmassa.

Muuriseinään mittasin laattojen ja laatoituksen keskikodan, ja kiinnitin ne kuivumisen ajaksi toisiinsa maalarinteipillä.



Vihdoin pääsin laatoittamaan myös toisen puolen.




Kulmaan yhden laatan leikkaaminen jännitti pirusti, sillä laattoja ei ollut saatavilla enempää koko pohjoismaissa.
Leikkasin laatan timanttileikkurilla.


Yksi laatta jäi odottamaan tapetin asennusta. 
Ja tässä kuvia lopputuloksesta! Asiakas ehti vielä laittamaan tasoihin dc-fix kalvoa, joka muutti keittiön ilmettä entisestään.





Saumasin laatat hieman myöhemmin valkoisella saumalaastilla.

Kiinnitin myös viimeisen laatan, kun tapetti oli saatu asennettua. 

Huomaamattomat, ohuet saumat. 


Muuta:
- laattojen yläreunat sekä näkyville jäävät sivureunat maalattiin valkoisella ja reunoille laitettiin akryylimassa
- tasoitin muuriseinää ja maalasin sen valkoisella
- maalasin tulevan tapetin valorajoja varten oviseinää valkoisella ja levitin kaappien ja seinän väliin        akryylimassaa
- maalasin pitkän kaappilistan uudelleen valkoisella

keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Työssäoppimisjakso 2.

Toinen työssäoppimisjaksomme käynnistyi tällä viikolla kolmen viikon sisustusopintojen teoriajakson jälkeen. Teoriajaksolla kävimme läpi väri- ja valo-oppia sekä harjoittelimme sisustussuunnitelman tekemistä käytännössä. Jokainen luokaltamme teki sisustussuunnitelman koulussamme sijaitsevaan kahden naisen työhuoneeseen heidän toiveidensa pohjalta. Sisustussuunnitelmaa tehtäessä opimme piirtämään pohjapiirrustuksen mittakaavaan, tekemään tunnelmaplanssin kuvien avulla, tekemään kaiken kirjallisen aineiston sisustussuunnitelmaan liittyen sekä kokoamaan lopullisen planssin ja tuoteluettelon.




Otin tehtävän ihan harjoituksen kannalta, mutta toki halusin tehdä siitä niin hyvän kuin mahdollista. Äänestimme luokkamme kesken suunnitelmista neljä parasta ja minun suunnitelmani pääsi jatkoon. Nämä neljä suunnitelmaa esiteltiin asiakkaille, jotka valitsivat niistä sen, jonka halusivat toteutettavan. Minun ja opiskelijatoverini suunnitelmat valittiin yhdistettäväksi ja olin todella yllättynyt ja onnellinen!

Sitten varsinaiseen työssäoppimisjaksoon. Pääsin kouluttajani Ilsen kotiin remontoimaan heidän keittiönsä välitilaa. Maanantaina kävimme kartoittamassa "työmaalla" tilanteen ja kävin koululla kokoamassa tarvittavia työvälineitä. Olin (ja olen edelleen) tosi innoissani tästä projektista, sillä pääsen ensimmäisenä hoitamaan alta pois laatoituksen näytön, joka kaikista näytöistä askarruttaa eniten, sillä en ole kovin varma laatoittaja vielä. Saan kuitenkin sekä Ilseltä että laatoituspuolen kouluttajalta paljon neuvoja ja apuja työn edetessä.

Kuva lähtötilanteesta ovelta katsottuna oikealta puolelta. Ilse oli miehensä kanssa jo irrottanut ylimmän laattarivin. 

Lähtötilanne ovelta katsottuna vasemmalta puolelta. 

Ja tässä vielä hellan kohta erikseen. 

Tiistaipäivänä aloitin varsinaisen työn suojaamalla lattian sekä keittiön tasot. Lattian suojasin suojamatolla ja tasot suojapaperilla ja teipillä. Sitten ei muuta kuin silikonin irrotukseen! Raaputteluun mattopuukon kanssa kului suurin osa päivästä, ja vasta iltapäivällä tehdessäni lähtöä kotiin, Ilse soitti ja kysyi kokeilinko silikonin poistoon tarkoitettua työkalua, jonka hän oli jättänyt keittiöön minua  varten. En ollut huomannut koko työkalua ollenkaan, ja naureskelin sille että olin monta tuntia tehnyt mattopuukon kanssa töitä saadakseni tuon pirulaisen aineen pois nurkista. No, ottakaamme tästä opiksi, että siihen hommaan on myös omia työkaluja!
Silikonien raaputtelua katkoteräveitsellä. 

Silikonien poiston jälkeen vuorossa olivat itse laatat. Suuressa osassa laattojen takana seinä oli maalattua kovalevyä, eikä laattoihin oltu laastia juurikaan tuhlattu. Siispä irroittaessani yhtä laattaa irtosi siltä riviltä saman tien kaikki laatat. Joten pääsin siis helpolla! Hellan takainen seinä oli kuitenkin olohuoneessa sijaitsevan tulisijan muuri, johon laatat olivat todellakin pureutuneet kiinni. Ensimmäistä laattaa naputellessani huomasin, että sen mukana lähti melkoinen pala seinää. Ilselle pienimuotoinen paniikkipuhelu, jossa sain ohjeistuksen poistaa siitä huolimatta kaikki laatat, lähti seinää mukana tai ei. Kolot paikattaisiin myöhemmin.
Tässä laatat irrotettuna.

Muuriseinä, josta laatat eivät irronneetkaan niinkuin elokuvissa. 


Tänään keskiviikkona pääsin sitten paikkailemaan aiheuttamaani "tuhoa." Naputtelin muurista kaiken seinämateriaalin, joka helposti irtosi ja levitin muuratulle pinnalle kosteussulkuainetta, jotta siihen saatiin saneerauslaastille parempi tartuntapinta kuin nykyinen kalkkilaasti. Kosteussulun kuivuttua levitin laatoituspuolen kouluttajan avustuksella koloihin saneerauslaastia hyvän kerroksen ja tein siitä mahdollisimman tasaisen. Laastin kuivuttua pääsen hiomaan sen, ja levittämään päälle vielä tasaisemman päällikerroksen saneerauslaastia, jotta tuleville laatoille saataisiin tasainen pinta.